Polifilo.dk - digte af Rune Engelbreth Larsen
Forside
Alle digte
Seneste nyt
Om Polifilo
Om Rune Engelbreth Larsen
Søg
Kontakt
Polifilo.dk


VildnisMåske vi let glemmer det inde bag vores tilmurede parceller, men ude i det fri er resterne af naturen en fabulerende og højtflyvende historiefortæller, hvis værdi trodser enhver kalkulerende og nøjeregnende mønttæller.

Naturoplevelser og naturhistorier kan stadig oplade og genoplade vores åndelige og mentale brændselsceller, hvad enten det er gazeller, tarenteller, nikkende kobjælder eller en rødbrystet hjertesmælder, der overvælder.

Uden for kulturens firkantede kælder er det nemlig ikke materiel ejendom, der tæller - her er det landskabernes og livets arts- og nuancerigdom, det gælder.

Når øjet fanger de takkede dragekanter på ryggen og halen af stor vandsalamander, og de hvide stjerner lyser op på skindets sortskinnende gevandter imellem jorbundens små grønne planter, er intet elegantere end det royale tilnavn til den største af de danske padders små giganter: kongesalamander.

Når hvepsevåger og fjeldvåger, dværgfalke og lærkefalke og andre af fugleverdenens fyrster i titusindvis digter videre på luftens termik og bliver til himmelsk metrik, bliver forårets og efterårets rovfugletræk en inhalérbar rytmik i en melodisk fuglepoetik.

Når tunge visenter hentes retur som udvalgte habitaters manglende nøgle-komponenter, er det med en smule ærefrygt for den europæiske megafaunas mægtige dissidenter, for de dynamiske bisoner er vægtige kaos-agenter, der er født til at forvilde økosystemers statiske elementer.

Jo, varierede vildnisser hører også til en essentiel grundfortælling og universel arv fra menneskets udviklingshistoriske kulisser, men det er først og fremmest klodens øvrige millioner af arter, der har behov for vildere vidder på naturens præmisser.Rune Engelbreth Larsen: Ararat (2019)


Digtet har været trykt i Danmarks Naturfredningsforenings medlemsblad, Natur & Miljø nr. 1/2019. Tak til Morten D.D. Hansen for inspiration til fuglepoetik!